Skylt med Lidls varumärken

Centraliserad mångfald i detaljhandeln 1: Lidl

Köpcentran tillämpar centralt planerad mångfald (se artikel), men de är knappast ensamma om att tillämpa metoden. Många affärer och varuhus saluför en mängd produkter, vilka skapar en mångfald för kunderna.

I livsmedelsbranschen kan en butik eller varuhus 1) sakna egentillverkade produkter, 2) sälja en del egna produkter under egna varumärken (tex Coop och Ica), eller 3) saluföra till stor del egna produkter och varumärken. Lidl är ett tydligt exempel på den tredje inriktningen.

På Lidls hemsida kan man läsa om företagets användande av egna varumärken: ”Till skillnad från andra butiker har vi mest egna varumärken. Det är varor som vi tar fram tillsammans med en leverantör för att kunna erbjuda våra kunder samma höga kvalitet som hos mer kända produkter men till ett lägre pris.” Anledningen till att inte produkterna heter rätt och slätt Lidl förklaras enligt följande: ”Det allra enklaste vore förstås att döpa dem till Lidl men vi har valt namn efter vad de är för slags produkter.”

Lidl erbjuder ett utbud av konkurrerande produkter, men där dessa varumärken ofta är Lidls egna. Det uppstår en atmosfär av att det finns ett viss mått av konkurrens och valmöjligheter. Lidl skapar med hjälp av sina varumärken en centralt organiserad mångfald.

Bildinfo: Skylt med ett urval av Lidls varumärken.

Fortsätt till dubbelpostens andra del om Husqvarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *