INgång Husqarna fabriksmuseum

Centraliserad mångfald i detaljhandeln 2: Husqvarna

Lidl var dubbelpostens första exempel. I det andra exemplet som illustreras med Husqvarnakoncernen handlar inte produktsortimentet om livsmedel utan om trädgårds- och skogsprodukter. Husqvarna är ett av Sveriges äldsta företag, som ursprungligen anlades som en vapensmedja.

Husqvarna var en del av Electroluxkoncernen till 2006 då företaget knoppades av som ett självständigt aktiebolag. Efter denna nystart gav sig företaget ut på en omfattande inköpsrunda av konkurrerande företag.

Vid avknoppningen bestod Husqvarnakoncernan utöver Husqvarna redan av ett par varumärken med liknande produktsortiment (tex. Jonsered och Partner), men varumärkesportföljen ansågs lite mager och en runda av inköp igångsattes.

Vid inköpsrundorna under 2000-talet köptes bland annat Gardena (trädgårdsprodukter), Klippo (gräsklippare) och McCulloch (motorsågar samt andra trädgårds- och skogsverktyg).

Husqvarna har använt strategin att de inköpta bolagens varumärken blir kvar och får konkurrera med huvudmärket och varandra. Marknaden för till exempel gräsklippare eller motorsågar består av ett flertal märken, men konkurrensen sker mellan ett par företag som har samma huvudägare. Det finns en mångfald av varumärken, men delar av denna mångfald regleras från Husqvarnakoncernens huvudkontor.

Om bilden: Ingången till Husqvarna fabriksmuseum i Huskvarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *