Färja anländer till Strömstad

Foodcourt som centraliserad mångfald

Begreppen foodcourt och foodcourtifiering innefattar processer av både ökad homogenisering (tex köpbeteende, konsumtion) och variation (tex livsstilsuttryck).

Ett annat särdrag för foodcourtifiering är att mångfalden är centralisered. Foodcourtens mångfald skiljer sig därmed från den mångfald såsom myller och multitud som saluförs av vänstertänkarduon Michael Hardt & Antonio Negri.

Ett handfast exempel på centraliserad mångfald är de större färjor-nöjestempel som trafikerar Östersjön. Dessa färjor har en mångfald av restauranger som täcker in olika kundsegment av färjornas passagerare – från enklare caféer via grillen och smörgårdsbordet till a la carte-restaurangerna. Matställena har även olika ”stil” såsom italiensk, amerikansk eller fransk. Det är inte bara kvalitet, service och prislapp som skapar skillnader; mångfalden produceras också av restaurangernas iscensatta atmosfärer.

Denna mångfald är skenbar såtillvida att färjorna kan ha ett centralkök som lagar maten till de olika matställena. Mångfalden är centraliserad.

Exemplet med fartygsrestaurangerna kan tyckas trivial, men som tankemodell är den ett bra hjälpmedel för djupare expeditioner in i Foodcourtens värld.

Om bilden: Color Lines färja anländer till Strömstad, juli 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *