Caroli matsalar i Malmö

Köpcentrumens mattorg

Foodcourt eller mattorg används vanligen som beteckning för restaurangdelen i ett modernt köpcentrum.

Rent logistiskt skiljer sig dessa Foodcourtar från färjornas matdistribution (som beskrevs i förra bloggposten). Färjornas restauranger delar ofta på ett gemensamt kök, medan restaurangerna kring köpcentrumets mattorg ofta lagar sin mat själv. Det finns därmed en skillnad i hur den centraliserade mångfalden manifesteras.

Restaurangerna kring köpcentrats mattorg kan ha olika ägare, men de är temamässigt handplockade för att täcka in ett brett spektrum av köpcentrats besökare. Det råder inte fri etableringsrätt, vilket hade kunnat leda till att tre pizzerior öppnat vid torget. I Foodcourtens restaurangflora finns kanske en pizzeria, men denna restaurang är granne med annorlunda matställen som tex en thailändsk restaurang och en restaurang som serverar husmanskost. Mångfalden erbjuder valfrihet för shoppingtrötta besökare.

Eftersom restaurangerna ligger samlade i ett kluster kan restaurangernas stolar och bord användas på olika sätt utifrån köpcenterledningens önskemål. Restaurangerna kan ha separata matplatser, men på de mest arketypiska mattorgen delar restaurangerna matplatser för största möjliga flexibilitet. Den centralt planerade restaurangmångfalden kombineras med optimal matplatsallokering.

Om bilden: Caroli matsalar ligger i det år 2013 nyrenoverade Caroli köpcenter i centrala Malmö. Den tidigare stora ”centralrestaurangen” Kniv & Gaffel avvecklades och ersattes i en annan del av centrumet av en Foodcourt utan sittplatsoptimering. På Carolis mattorg delar inte restaurangerna på matplatserna utan deras bord & stolar är placerade bakom restaurangerna på mattorgets ”skuggsida”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *