Dagstidningar i tidningsställ

Tidningarna är inte längre primära plattformar

(Det här är den första notisen om plattformar och tidningsbranschens kris. Det kommer att komma fler och mer specifika poster under foodcourtprojektets utveckling.)

Foodcourt och foodcourtifiering utspelar sig på en social och kulturell arena eller plattform. Foodcourt kan konkurrera med, samverka med eller ersätta andra kulturella ekosystem på olika typer av plattformar. Plattformar kan vara både fysiskt verkliga och virtuella.

Dagstidningarna fungerade tidigare som primära plattformar. Förstatidningarna innehöll en mängd olika typer av informationsförmedling och utgjorde den dominerande arenan i en stad eller rentav region. Tidningarna innehöll politisk analys, sportstatistik, födelse- och dödsnotiser, annonser och reklam av alla de slag samt omvärldsbevakning på lokal, nationell och internationell nivå. Tidningarna fungerade primärt som megafoner. En viss grad av dialog skapades på insändarsidorna och i läsarundersökningar. Tidningsredaktionerna kontrollerade den variation och mångfald som förekom i tidningen.

Med Internet uppstod helt plötsligt ett antal virtuella plattformer som kom att utmana flera av de viktigaste komponenterna på tidningsplattformarna. Blocket och Tradera tog stora delar av den lukrativa annonsmarknaden. Nyhetstjänster med realtidsuppdateringar gjorde en stor del av materialet om nationell och internationell omvärldsbevakning föråldrad när den distribuerades i tryckt form.

År 2013 håller tidningsplattformarna på att smulas sönder. Inte ens förstatidningarna kan behålla rollen som primära plattformar – de kämpar för att överhuvudtaget kunna överleva.

Om bilden: Tidningsställ anno 2013. Hur länge till kommer vi att mötas av en sådan syn på Pressbyrån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *