Sociala ikoner

Sociala medier som primära plattformar

Den här posten inleder miniserien om den svenska dagstidningsbranschens framtidsutsikter i en värld där den har förlorat sin position som primär plattform.

Serien består av tre huvuddelar delar samt en drastisk introduktion:

1) Sociala medier som primära plattformar

2) Tidningarnas roll i det nya medialandskapet

3) Presstödskommitténs slutbetänkande 2013

I den första delen beskrivs de olika typer av plattformar som det digitala mediatorget består av. Här presenteras även de olika plattformarnas relation till varandra samt vilken plattformstyp som kan anses som den viktigaste eller primära. Själva internet är den grundläggande infrastruktur som olika plattformar byggs på.

Internet i formen av World Wide Web har funnits i omkring tjugo år och under den tiden har internet utvecklats från ett överskådligt nät av html-baserade hemsidor, sammanknutet med hyperlänkar, till en mycket dynamisk värld befolkad av allt möjligt från traditionella hemsidor till sociala nätverk och ”Tingens internet” (Wikipedia).

Olika typer plattformar:

1) Maskiner/ enheter (Mobiltelefoner, läsplattor, datorer)
2) Operativsystem (Mac OS, Windows, Android)
3) Webben med webbplatser (Wikipedia, Expressen, Foodcourtification.com) och webbläsare (Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, Opera)
4) Sociala medier (Facebook, Twitter, Google+)
5) Appar utanför webben

De olika plattformarna är kopplade till varandra. Maskinenheterna krävs för att en användare ska kunna ta del av webben och appar. Enheterna behöver operativsystem för att kunna utföra användarnas önskemål. Webbsidor anpassas efter enheternas egenskaper. Webbdesigners måste ta hänsyn till den stora skillnaden mellan tex datorer och mobiler. De måste även tänka på de skillnader som finns mellan olika webbläsare.

I vissa fall skapas särskilda relationer mellan specifika aktörer på de olika plattformarna, vilket leder till uppkomsten av ekosystem. Apples mobila operativsystem (IOS) finns endast på Apples egna Iphones. De appar som utvecklas till Iphone utgör ett eget ekosystem avgränsat från Googles Android-ekosystem eller Microsofts Windows Phone-ekosystem.

Sociala medier som primära plattformar

Sociala medier kan vara kopplade till något specifikt ekosystem, men oftast föredrar sociala medier att vara fristående från både ekosystem och plattformstyp. Facebook finns som app i de mobila ekosystemen, men även som webbplats på den allmänna webben. Detta gäller även Google+ som inte begränsas till Android, utan som finns tillgängligt på många olika plattformar. Ett riktigt framgångsrikt socialt nätverk är oftast plattformsoberoende.

De sociala mediernas stora betydelse beror inte enbart på att de är plattformsoberoende, utan även av sina val på vilka plattformar och ekosystem de ska verka på. Det kan innebära en katastrof för ett mobilt ekosystem om ett socialt nätverk inte utvecklar en app för systemet. Till exempel beror Windows Phone-systemets problem till stor del på det faktum att många apputvecklare och sociala nätverk inte anser det som lönt att bygga en särskild app för Windows Phones ekosystem.

De sociala medierna har fått en inflytelserik ställning som påminner om tidningarnas tidigare roll som primära plattformer. I nästa del Tidningarnas roll i det nya medialandskapet presenteras tidningarnas plats i den nya terrängen.

Om bilden: Google+, LinkedIn, Facebook, Twitter och RSS spelar de ledande rollerna i denna samling av sociala media-ikoner som skapats av veodesign.com. Ikonerna finns för nedladdning på denna adress.

.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *