Om Foodcourtification

Skyltar på huset Midgård i Lysekil

Foodcourtification är en blogg som drivs av Kristian Nilsson (kontaktuppgifter längre ner på sidan). I undertiteln Globaliseringens smörgåsbord uttrycks bloggens inriktning på frågekomplex kring globalisering och olika former av mångfald.

Foodcourtification är ett begrepp som som har mejslats fram i ett antal diskussioner med Niklas Bernsand (@niklasbernsand). Begreppet försöker fånga den process av globaliseringen där å ena sidan valfriheter och variationer har ökat med hjälp av bland annat frihandel, lågprisflyg samt internet med eller utan sociala tillämpningar. Å andra sidan medför de intensivare interaktionerna och kontakterna även att en del vassa kanter och skillnader slipas av i en process av närmande (cближение) mellan olika sociala skikt, nationer och kulturella fenomen och traditioner. Foodcourtification innebär därmed både ökad bredd men minskad variation samt ökad variation men minskad bredd.

Foodcourtification utspelar sig både på den globala ”foodcourten” (mattorget) och det lokala ”mattorget” (foodcourten). En allt ökande kunskap i engelska bidrar till att processen fortskrider i god takt.

Foodcourtificationbloggen är ett experiment i begreppsmässigt styrd visuell etnologi. Den följer en schematiskt upplagd vägkarta. Kartan, metoden och inriktningen ändras säkert en del under resans gång.

Fotografiet på bloggens sidhuvud föreställer en detalj av den ståtliga fastigheten Midgård i Lysekil. Huset, som stod stod klart 1914, ritades efter amerikanska förebilder och gjordes mer lokal med hjälp av målningar av de kända hällristningar som finns längs Bohuskusten.

Det har funnits en mängd verksamheter i byggnaden som t. ex. en biograf med samma namn som fastigheten. Numera finns bland annat Restaurang Thai Garden i huset.

Fastigheten Midgård i Lysekil

Kontaktuppgifter: kristian.m.nilsson@gmail.com – Twitter: @krinil

Foodcourtification.com och Kristian Nilsson är delaktiga i nätverket Tankesmedjan Verklighetens tolk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *